Duurzame parfums

HOE HERKEN JE DIE?

Er wordt steeds vaker over duurzaamheid gesproken, ook in de parfumerie. Het is geen wettelijk beschermd begrip, iedereen heeft dan ook zijn eigen definitie. Al zullen de meesten het erover eens zijn dat het gaat om het minimaliseren van de impact op onze planeet. En bij de productie van een parfum kan dat op verschillende niveaus gebeuren.

Ingrediënten

Veel mensen gaan er automatisch vanuit dat natuurlijke ingrediënten duurzamer zijn dan de moleculen die in het labo worden gemaakt. Maar dat is niet noodzakelijk het geval. Vaak heeft ‘groene chemie’ zelfs een veel kleinere impact op het milieu dan de productie van natuurlijke ingrediënten. Zeker in ontwikkelingslanden met kwetsbare bevolkingen, waar economische belangen durven primeren op duurzaamheid. Om de kwaliteit en de kwantiteit van de ingrediënten op lange termijn te verzekeren gaan parfumproducenten vaak partnerships aan met lokale telers of werken ze samen met NGO’s die duurzaamheidsprojecten beheren. Daarom kozen zowel Mugler als Armani voor hun nieuwe parfums, Alien Goddess en My Way Intense, voor Bourbon vanille uit Madagaskar, geoogst volgens transparante en traceerbare productieketens. De lokale gemeenschappen krijgen een eerlijke prijs voor de vanille, waarmee ze hun leefomstandigheden kunnen verbeteren.

Productieproces

Niet alleen de teelt, maar ook het productieproces is vaak een heikel punt. Hoe worden de ingrediënten verwerkt, hoeveel water wordt daarbij verbruikt en hoeveel afval levert dat op? Voor de vanille die je terug vindt in Armani’s My Way Intense en Mugler’s Alien Goddess werd CO2-extractie gebruikt. Bij deze techniek perst het koolzuurgas onder grote druk de geurmoleculen uit de vanillepeulen. Dat is een milieuvriendelijker proces dan de traditionele extractie met solventen. Beter voor het milieu, maar ook voor het parfum, want doordat er geen warmte aan te pas komt verandert het aroma van de vanille nauwelijks.

Ook de C02 uitstoot is uiteraard een belangrijk element in het duurzaamheidsverhaal. Bij de ontwikkeling van Armani’s My Way Intense werd dat waar mogelijk beperkt in het ganse productieproces. De rest wordt gecompenseerd door 4 NGO-projecten rond bosbehoud en herbebossing te ondersteunen. Het ultieme doel is om het parfum helemaal klimaatneutraal te maken.

Verpakkingen

In een luxe industrie als de parfumerie, waar men lange tijd zware glazen flacons als een teken van kwaliteit zag en klatergouden deksels essentieel leken, lijkt het tij eindelijk te keren. Zeker de jongere generaties verwachten dat hun favoriete beautymerk inspanningen levert om afval te beperken. Onder andere door gerecycleerde materialen te gebruiken die liefst ook recycleerbaar zijn. Dat is het geval voor Armani’s nieuwste damesparfum, My Way Intense, waar duurzaamheid de rode draad is doorheen het hele ontwikkelingsproces. Het gebruikte glas, plastic en metaal is gerecycleerd en recycleerbaar. De kartonnen verpakking met FSC-label dat duurzaam bosbeheer garandeert- is bedrukt met plantaardige inkt.

Beter nog dan milieuvriendelijke verpakkingen produceren is ze gewoon hergebruiken. Mugler pionierde al in de vroege jaren 90 met herbruikbare flacons. De blauwe stervormige flacon van Angel was immers te mooi om weg te gooien, dus voorzag het merk ‘bronnen’, waar klanten hun flacon opnieuw konden laten bijvullen in de parfumerie. Voor zijn nieuwe parfum, Alien Goddess, ontwikkelde Mugler 100 ml vullingen, zodat je je flacon zelf kunt bijvullen. Een idee dat ook Armani inspireerde voor My Way Intense.

Nieuw in jouw parfumerie !

Ontdek Alien Goddess, het nieuwe parfum van Mugler, nu in jouw parfumerie!

Nieuw in jouw parfumerie !

Ga naar je parfumerie en ruik My Way Intense, nog bloemiger en houtiger dan het origineel, met weelderige tuberoos, crèmig sandelhout en romige vanille. Wanneer je een flacon (minimum 50 ml) van dit parfum (of een ander Armani parfum) koopt, krijg je er een prachtige pouch bij, op vertoon van dit artikel.

DUURZAME PARFUMS

Komen op

HOT TOPIC

De immuniteit van je huid
image

DE NIEUWSTE TRENDS

Ingrediënten en beautyproducten
image