Van parfum tot icoon

100 JAAR CHANEL N°5

Er zijn duizenden parfums op de markt. En elk jaar komen er honderden bij. Slechts enkelen worden een bestseller, en nog veel minder parfums slagen er in om 100 jaar lang te blijven boeien. MOMENTS OF BEAUTY ging op zoek naar het geheim van Chanel N°5.

Anders dan de anderen

Dat Gabrielle Chanel het graag anders aanpakte lag ongetwijfeld aan de basis van haar succes. Om te beginnen wilde ze niet de zoveelste bloemengeur. Ze wilde een parfum dat naar ‘vrouw’ rook, naar haar propere huid, wat haar deed terug denken aan haar jeugd in het strenge nonnenklooster. Sandelhout, muskus en vanille versterken de idee van een huidgeur. Er zijn wel bloemen in het parfum -veel zelfs- maar een flinke dosis aldehyden maakt het boeket abstract en geeft het een sprankelend karakter, bruisend als een glas champagne. Dat sprak Chanel wel aan, net als het feit dat jasmijn, ylang ylang en roos erg duur waren. Zo moest ze niet vrezen dat haar parfum snel gekopieerd zou worden. Ze ontwierp zelf een heel eenvoudige, strakke flacon, die eerder uit een apotheek dan uit een parfumerie leek te komen, helemaal anders dan de versierde flesjes van de concurrentie. Later zou het flesje opgenomen worden in de permanente collectie van het Museum of Modern Art in New York, als schoolvoorbeeld van moderniteit. Het was een bron van inspiratie voor kunstenaars als Salvador Dali en Andy Warhol.

5 brengt geluk

Ook de naam viel op: N°5 was net zo abstract als het parfum. Het verraadde niets over de geur en stond mijlenver af van de parfums die naar hun hoofdingrediënten waren vernoemd. Haar keuze was ook praktisch: ze koos het vijfde staal dat parfumeur Ernest Beaux haar voorstelde. 5 was bovendien haar geluksnummer. De bijgelovige Chanel zag dit als een teken en besloot om het parfum officieel te lanceren op de vijfde dag van de vijfde maand in 1921. Zonder reclamecampagne, maar wel met behulp van mond-aan-mond reclame van haar invloedrijke vrienden en trouwe klanten die ze op voorhand een flesje cadeau deed. Zo werd het parfum een insider geheim van de modebewuste elite in Europa, nog voor het te koop was. Influencer marketing avant la lettre! En het werkte: op geen 10 jaar tijd werd N°5 ’s werelds best verkopende parfum, zonder een cent aan reclame uit te geven. Het bleef dat decennialang, tot grote frustratie van de concurrentie die het parfum de bijnaam ‘Le Monstre’ gaf.

Slimme marketing met topnamen

Toen ze zich jaren later aan reclame waagde, deed ze dat op haar eigen manier. Voor de eerste printcampagne in 1937 poseerde ze zelf, wat ongewoon was. In de jaren 50 was Chanel het eerste parfum met een reclamespot op TV. En toen alle merken volgden wisselde Chanel modellen in voor beroemde filmsterren die met topfotografen en filmregisseurs commercials maakten die meer op films dan op reclamespots leken: Richard Avedon en Catherine Deneuve, Baz Luhrmann met Nicole Kidman, Marion Cotillard met Johan Renck, …. Zelfs Brad Pitt was op een bepaald moment een ambassadeur voor N°5. Slimme marketing die de aandacht voor N°5 jarenlang levendig wist te houden. Maar Marilyn Monroe zorgde ongetwijfeld voor de beste reclame door te verklappen dat ze enkel een paar druppels N°5 droeg in bed. Het bezorgde het parfum een iconische status.

Een nieuwe eeuw, een nieuwe gedaante

In de 21e eeuw kreeg N°5 het moeilijker, met name bij de jongere generaties die de geur associeerden met hun moeders. Dus herinterpreteerde huisparfumeur Jacques Polge N°5 in 2008, met moderne ingrediënten en technologieën. N°5 Eau Première was een herkenbare, maar transparantere en luchtiger interpretatie. Zeven jaar later lanceerde zijn zoon en opvolger Olivier Polge N°5 L’Eau: met dezelfde hoofdingrediënten maar in andere verhoudingen voor een frisse, cleane, hedendaagse versie. Na het extraît de parfum (1921), de frissere eau de toilette (1924), het weelderige eau de parfum (1986) en N°5 Eau Première is N°5 L’Eau de vijfde versie van N°5. Mocht Mademoiselle Chanel nog leven, dan zou ze daar ongetwijfeld een voorteken in zien!

10 dagen van

GEURIGE LIEFDE

image

VAN PARFUM TOT ICOON

100 jaar Chanel N°5

DE ZON GEBOTTELD

image

De beautyroutine

VAN JOUW ENJOY BEAUTY EXPERT

image