Een parfum

ALS VISITEKAARTJE

Niet iedereen heeft geld over voor een peperdure Chanel handtas of een carré van Hermes. Maar misschien heb je wel een parfum van het merk? Een parfum is immers vaak de meest toegankelijke manier om je een mode‑item aan te schaffen.

En zo zien de modehuizen het zelf ook. Ze hopen dat wanneer ze een klant kunnen overtuigen van de de kwaliteit van hun merk ze later ook makkelijker de weg naar hun winkel zullen vinden. Hun parfum is op die manier een soort visitekaartje.

En dat is psychologisch slim gezien. Geuren zijn immers verbonden aan onze emoties. Ze worden in hetzelfde deel van onze hersenen opgeslagen, namelijk in ons limbische systeem. Wie van een parfum houdt zal zich er dus waarschijnlijk ook emotioneel mee verbonden voelen en dus ook een soort connectie voelen met het merk. Niet zo verwonderlijk dus dat elk modemerk dat zichzelf een beetje au sérieux neemt ook een parfum op de markt brengt.

Een ware revolutie op modevlak

Meer nog: soms ligt een parfum zelfs aan de basis van het succes van een merk. Wist je dat Christian Dior pas echt doorbrak met zijn modecollectie ‘New Look’ in 1947 toen hij zijn parfum Miss Dior lanceerde en zijn modellen vergezeld van wolken Miss Dior parfum de catwalk opstuurde? Iedereen was zo onder de indruk van de geëmancipeerde en vrijgevochten vrouw die daar werd neergezet dat de collectie insloeg als een bom. Het was een ware revolutie op modevlak die een volledig nieuw modetijdperk aankondigde. Vele modehuizen volgden zijn voorbeeld en sindsdien gaan mode en parfum vaak hand in hand.

Ook vandaag gebeurt het nog dat onbekende merken onverwacht groot worden door een parfum. De Parijse couturier Marc-Antoine Barrois verbonden aan een kleine familiezaak besloot zo tijdens een toevallige ontmoeting op een feestje met parfumeur Quentin Bisch een parfum uit te brengen, en dat bleek zo’n succes dat het plots zijn naam wereldwijd op de kaart zette!

Wanneer we een kijkje nemen naar enkele (van onze favoriete) designlabels zien we meteen hoe een parfum perfect illustreert hoe een geur met een merk correspondeert. Zo lezen we bij Chloé: “Chloé eau de parfum straalt de creativiteit en individualiteit vol zelfvertrouwen uit van de Chloé vrouw, een frisse en vrouwelijke geur voor een vrije geest met een aangeboren gevoel voor chique”. Concreet werd dit vertaald door Damastroos, pioen, amber, fresia en lichee.

“Het lijkt wel of iedereen me kent vanwege mijn geuren…”

Maar ook ontwerper Marc Jacobs -die Louis Vuitton populair maakte, de peetvader is van de Grunge mode en klassieke mode doordrenkt met een flinke teug rock ’n roll- deed een grote bijdrage aan de parfumindustrie. Hij begon met een signature parfum ‘Daisy’ dat een instant klassieker werd. Zo bouwde hij een merk op dat er een een hele nieuwe aanhang trouwe geurliefhebbers bij kreeg: “Mensen kwamen naar me toe op vliegvelden en spraken me aan op straat en vertelden me hoe lekker ze mijn geuren vonden. Zelfs de stewardessen van British Airways hadden het erover. Het lijkt wel of iedereen me kent vanwege mijn geuren…”, verklaarde Marc Jacobs zelf in een interview.

Sla je slag met deze tijdelijke

BLACK FRIDAY DEALS

En omdat de feesten eraan komen en alle cadeau inspiratie dan welkom is, stelde onze Enjoy Beauty redactie een verlanglijstje op met onze favoriete parfums vergezeld van een betaalbaar modeaccessoire. Kwestie van de kerstman alvast op de hoogte te brengen!

image

Cacharel Amor Amor

krijg 100 ml voor de prijs van 50 ml, € 54,90

Tip: leren botinnes in camelkleur, Bottines Cara, Cacharel

image

Cacharel Noa

krijg 100 ml voor de prijs van 50 ml, € 54,90

Tip: écharpe martha

image

Ralph Lauren Polo Blue

krijg 125 ml voor de prijs van 75 ml, € 65,90

Tip: polo Ralph Lauren Vanchetta leren riem met gesp

image

Diesel Only The Brave

krijg 125 ml voor de prijs van 75 ml, € 72,90

Tip: high-top sneakers in washed velvet, Red

image

Azzaro Wanted

krijg 100 ml voor de prijs van 50 ml, € 62,90

Tip: reistas in nylon en leer, marineblauw, Azzaro Paris

image

Azzaro Wanted Girl

krijg 80 ml voor de prijs van 50 ml, € 74,90

Tip: baskets Cuir Gremil, Azzaro

image

Boss Femme

krijg -30% op 50 ml, € 49,90

Tip: slim-fit blouse in popeline van een katoenmix met stretch, Boss

image

Boss Bottled Night & Boss Unlimited

krijg -40%, € 69,90

Tip: handschoenen van nappaleer met gelaserd logo, Boss

Chloé eau de parfum straalt de creativiteit en individualiteit vol zelfvertrouwen uit van de Chloé vrouw, een frisse en vrouwelijke geur voor een vrije geest met een aangeboren gevoel voor chique”