De 5 gezichten van N° 5

HET MEEST GLAMOUREUZE PARFUM ALLER TIJDEN

Exact 100 jaar geleden werd het meest iconische parfum ooit geboren. Resoluut modern voor zijn tijd, maar de uitdaging is om jarenlang verschillende generaties te blijven boeien. Dat lukt wonderwel, dankzij de verschillende interpretaties van N° 5.

1921

HET EXTRAÎT DE PARFUM

Radicaal haar eigen weg volgen bezorgde Gabrielle Chanel de reputatie van een visionair designer. Zo bevrijdde ze de vrouw uit haar korset met soepel vallende jersey stoffen, veranderde ze eigenhandig het schoonheidsideaal van de witte huid door van de zon te genieten inspireerde haar ‘garçonne’ kapsel heel wat modieuze dames om hun haren kort te knippen.

Toen ze haar zinnen op een parfum zette, wilde ze iets helemaal anders dan wat vrouwen gewend waren. Niet de liefelijke bloemenparfums die respectabele vrouwen droegen, noch de sensuele aroma’s van muskus en jasmijn waar losbandige vrouwen mannen mee verleidden. Ook daar brak Chanel uit de traditionele vakjes met een parfum dat de sensuele allure van jasmijn combineerde met de frisse properheid van aldehyden.

Ze wilde niet de zoveelste bloemetjesgeur, maar een echte compositie. Vakkundig opgebouwd, net zoals ze haar kledingstukken maakte. Een parfum met verschillende gezichten: herkenbaar maar zonder dominante ingrediënten, zowel verleidelijk als luchtig, eenvoudig en tegelijkertijd luxueus. Daar zorgden de beste, meest kostbare grondstoffen voor: jasmijn en meiroos uit Grasse, ylang ylang uit Madagascar en Mayotte. Een boeket dat sprankelde als champagne dankzij een stevige dosis aldehyden. Die maakten de geur abstract, zodat je niet echt kon raden wat er juist inzat. Even mysterieus en ondoorgrondelijk als Madame Chanel. Even glamoureus ook, want het kostenplaatje van het parfum was zo hoog dat het parfum onkopieerbaar werd en daardoor uniek bleef. Niets lijkt op  5, behalve dan Mademoiselle zelf. Ze zou het parfum dan ook haar hele leven lang dragen.

*De mooiste, meest stijlvolle ambassadrices bestendigden doorheen de jaren het imago van N° 5 als symbool van luxe en goede smaak

1924

DE EAU DE TOILETTE

3 jaar later, toen ze haar sportlijn lanceerde, bracht ze een frissere versie van N° 5 uit, de Eau de Toilette. Ernest Beaux benadrukte de houtnoten, meerbepaald de vetiver. Met zijn groene frisheid maakte het de geur minder bedwelmend en luchtiger. Ideaal voor sportieve activiteiten.

N° 5 bestaat in verschillende versies, voor alle leeftijden en types

1986

 5 EAU DE PARFUM

65 jaar later toonde toenmalig huisparfumeur Jacques Polge 5 van zijn meest weelderige kant, helemaal in lijn met de ‘the bigger the better’ tijdsgeest van de jaren 80. Het volume van de bloemen wordt opgevoerd en extra vanille geeft het eau de parfum iets genereus, haast iets Oriëntaals.

*Luxe anno 2021: de verpakking van de limited edition is gemaakt van bioafbreekbaar karton

2008

 5 EAU PREMIÈRE

In de 21e eeuw, meer dan 80 jaar na de lancering van N° 5, was de parfumerie uiteraard sterk veranderd. Nieuwe ingrediënten en technologieën maakten het mogelijk om N° 5 opnieuw uit te vinden. Jacques Polge maakte met  5 Eau Première een N° 5 voor de 21e eeuw. Met witte muskus (wat vroeger niet bestond) en nieuwe aldehyden uit citrusessences die het boeket rozen, jasmijn en ylang ylang omhullen als een luchtig dekentje. Een snuifje vanille gaf Eau Première een andere textuur, als een huidgeur.

2016

 5 L'EAU PAR OLIVIER POLGE

Kort nadat Olivier Polge de touwtjes als huisparfumeur van zijn vader Jacques overnam, kreeg hij meteen een grote uitdaging op zijn bord: N° 5 voor de jonge generatie maken, de achterachterkleinkinderen van de eerste fans van het parfum. In L’Eau toont N° 5 zich van haar luchtigste kant: een frisse bloemengeur die opent met een cocktail van verschillende citrusvruchten, waar aldehyden hun sprankelende karakter in de verf zet. De bloemen (roos en jasmijn), transparante poeder- en houtnoten geven reliëf en maken het heel eigentijds. Voldoende anders om jongeren niet aan hun (groot)moeder te laten denken, herkenbaar genoeg om ook trouwe fans te verleiden. 

Met al die verschillende variaties heb je een N° 5 voor elke stemming, voor elke gelegenheid. En geen excuus meer om geen parfum te dragen.

“Want een vrouw die geen parfum draagt, heeft geen toekomst” wist Chanel al lang geleden.