Vind je lievelingsparfum

AAN DE HAND VAN JE FAVORIETE INGREDIËNTEN

Hou jij van de zachte geur van amandel? Kan je niet genoeg krijgen van jasmijn, of roepen lelietjes-van-dalen een zweem van weemoed bij je op? Dan vind je hier misschien wel het parfum waar je van houdt met je geliefde ingrediënten.

Les goûts et les couleurs…

… smaken verschillen. En net zoals je smaak heeft ook je neus een voorkeur voor bepaalde ingrediënten. Meesterparfumeurs zijn dan ook een beetje de topchefs voor je reukzin, en de kwaliteit van je parfum is net zoals je recepten afhankelijk van de kwaliteit van je ingrediënten.

In één parfum worden gemiddeld tussen de 20 en de 50 ingrediënten gebruikt. Wanneer je dit indeelt in moleculen is dat nog veel meer, wetende dat een bloem zo’n twintig- tot dertig moleculen bevat. Te veel natuurlijke ingrediënten samen in één formule geeft al gauw een kakofonie van moleculen. Een parfum met louter natuurlijke ingrediënten ruikt vaak wat ouderwets of wordt als zwaar ervaren.

Meesterparfumeurs zijn dan ook een beetje de topchefs voor je reukzin”

Parfums zijn dus meestal een mix van natuurlijke en synthetische geurstoffen, en het is een misverstand dat de synthetische grondstoffen minderwaardig zouden zijn. Met de synthetische moleculen kunnen parfumeurs op een meer nauwgezette manier accenten aanbrengen, en bijvoorbeeld enkel het honinggedeelte van een bloem benadrukken.

We weten uiteraard dat we parfums kunnen indelen in geurcategorieën. Maar binnen deze categorieën bepalen slechts enkele uitgesproken ingrediënten het karakter van het parfum. Parfumeurs spreken dan van een overdosis van een welbepaald ingrediënt. En dat ene ingrediënt spreekt vaak meer tot de verbeelding dan het vermelden van de waslijst van grondstoffen.

Sla je slag met deze tijdelijke

SHISEIDO DEALS

Een parfum voor een ander kiezen is een moeilijke opgave. Maar als je iemand zijn voorkeuren kent, wordt jouw cadeau dit jaar misschien wel een schot in de roos. Wij zetten enkele parfums op een rij aan de hand van hun meest herkenbare kenmerken

Jasmijn en granaatappel
image

Ginza, Shiseido

Dit parfum bevat drie verschillende variaties van jasmijn, dus mag je hier wel spreken van een jasmijnparfum. Al is het niet de zwoele connotatie die je van deze bloem verwacht. De mix met roze peperkorrels, Japanse orchidee, magnolia en fresia roept eerder bloesem-achtige associaties op.

Vooral de granaatappel is bepalend voor dit parfum en voegt een licht fruitige toets van grenadine toe. Hinoki-hout (cipres) en sandelhout blijven transparant op de achtergrond. Dit parfum ruikt als een wandeling door een Japanse boesemtuin, nippend aan een subtiel gezoet granaatappeldrankje…

Amandel
image

Drop d’issey, Issey Miyaké

Wie houdt van de zachte en romige geur van amandelen, subtiele marsepein, amandelmelk,… zal verzot zijn op dit parfum! Topnoten zijn Amandelmelk en Damask Roos. Hartnoten zijn Sering, Steranijs, Jasmijn en Oranjebloesem. In de basis vind je een vleugje Vanille, Muskus, Amber en Cederhout terug.

Caipirhinha’s en aangespoeld cederhout

Dolce & Gabbana, Light Blue

Wie houdt van Caipirhina, Granny Smith appels, en de geur van hout (cederhout) zal ongetwijfeld zwichten voor dit heerlijk fris parfum. Dankzij de musk die de compositie bevat, ruikt dit citrusparfum niet scherp en versmelt het parfum heerlijk met je huid.

Musk en lelietje-van-dalen
image

For Her, Narciso Rodriguez

Het was de bedoeling van de ontwerper (Narciso Rodriguez) om een uitgesproken musk geur te maken, met andere woorden, een parfum dat helemaal versmelt met de huid. Zoals fris gewassen linnengoed een geurspoor op je huid nalaat. Wie houdt van musk zal waarschijnlijk ook dit mysterieus parfum op prijs stellen. Lelietjes-van-dalen zijn hier heel duidelijk van de partij. En wie goed ruikt herkent een zweem van zachte perzik. Bij ons valt dit recept alvast heel erg in de smaak, en we zijn niet de enigen. Dit parfum was een echte hype en groeide uit tot een grote klassieker.

Meloen en Lotus
image

L’Eau d’Issey, Issey Miyaké

Iedereen kent deze klassieker wel. Maar wist je dat de frisse waterachtige geur in dit soort aqua-parfums vaak wordt bekomen door meloen? Zowel watermeloen als cavaillon hebben een soort weeë geur die de associatie van water oproept. Deze geur wordt in dit parfum gecombineerd met exotische en eerder frisruikende houtsoorten en een weelderig bloemenboeket van Lotus, Fresia, Roos en Osmanthus (schijnhulst).

Sandelhout

Zowel Het mannen- als het vrouwenparfum van Zadig & Voltaire hebben sandelhout en vanille in de basis. Dat eerste zegt je misschien niet zo veel, maar sandelhout zorgt ervoor dat de ingrediënten in een ronde en romige basis gehuld zijn.

Melk en jasmijn
image

For Her, Zadig & Voltaire

Deze vrouwengeur is uitgesproken romig, een melk van vanille en jasmijn voor je huid. Een geur zalig en zacht als een kasjmieren trui.

Wierook en vanille
image

For Him, Zadig & Voltaire

Voor mannen krijgen de sandel- en vanillebasis een overdosis wierook toegevoegd wat het parfum zeer intens maakt. De parfumeur zelf raadt het mannenparfum ook aan op een vrouwenhuid. Bij haar zullen de zachtere melktonen van het sandelhout meer tot uiting komen.