IN 3 VRAGEN

naar zonnebescherming op jouw maat

Dat je je moet beschermen tegen de zon, dat weet iedereen. Maar de tijd van de grote familieverpakking waar iedereen zich mee insmeert is voorbij. EnjoyBeauty gidst je door de vragen die je je moet stellen om je perfecte zonnebescherming te vinden.

1.

Wat is je fototype?

We zijn niet allemaal gelijk voor de zon. Sommigen verbranden al bij een waterzonnetje, anderen bruinen moeiteloos. Om de geschikte zonnecrème te vinden is het belangrijk dat je je fototype kent. De Amerikaanse dermatoloog Fitzpatrick ontwikkelde een classificatie van 6 huidtypes om het risico op verbranden te bepalen. Dat wordt beïnvloed door de kleur van je huid, je haar en je ogen. De eerste vier types zijn blanke mensen, van roodharigen met sproetjes die altijd verbranden tot donker haar en dito ogen die snel bruin en zelden rood worden. Het vijfde type is Aziatisch, het zesde type zwart. Je gevoeligheid voor de zon bepaalt uiteraard de keuze van je SPF.

2.

Welke factor moet je kiezen?

De laatste jaren grijpen we automatisch naar een hogere SPF. En maar goed ook. Want je bent maar half zo goed beschermd als je denkt. De hoogte van de factor wordt namelijk tijdens een labotest bij onrealistische hoeveelheden product bepaald: 2 milligram per vierkante centimeter. Concreet betekent dat: een halve theelepel voor het gelaat, een volle theelepel voor elke arm, been, torso en rug. Of zo’n 35 ml, het equivalent van een shotglas. Gemiddeld gebruiken we de helft of minder, waardoor we minder beschermd zijn dan we denken.

Opgelet!
De SPF duidt enkel de UVB-bescherming aan, tegen de korte UV-stralen die je huid kunnen verbranden. Maar UV-licht bestaat ook uit UVA’s, die dieper in de huid doordringen waar ze het cel-DNA kunnen beschadigen. Dat leidt op termijn tot huidveroudering en mogelijk zelfs tot huidkanker. In tegenstelling tot UVB-stralen kunnen UVA’s door wolken en glas en zijn ze er het hele jaar door. Nochtans wordt daar minder aandacht aan besteed: standaard bedraagt de UVA-bescherming 1/3 van de aangegeven SPF. Kies dus zeker voor een breedspectrum bescherming, aangegeven met een cirkeltje rond UVA. In België, en zeker in warmere oorden, kies je dus best voor een SPF 50. Donkerdere types die gemakkelijk bruinen kunnen na een tijdje overschakelen op een SPF 30.

3.

Welke textuur?

Kies de textuur in functie van je huidtype, net zoals bij verzorgingscrèmes: vetvrije fluïdes, waters of gels voor gemengde en vettere huid, crèmes of zelfs oliën voor drogere huid. Daarnaast heb je uiteraard persoonlijke voorkeuren. Zo houden veel mannen niet van vette crèmes en verkiezen ze lichte texturen die snel indringen. Kinderen hebben een hekel aan lange, kleverige smeerbeurten, dus maak het fun met sprays of verrassende texturen. Welke textuur je ook kiest, zorg dat hij water-, transpiratie- en liefst ook zandbestendig is.

De aanraders van EnjoyBeauty

1.

Voor de gevoelige huid

Lancaster Sunsensitive Kids Milky Spray SPF 50

Lancaster biedt waarschijnlijk de meest volledige UV-bescherming (tegen UVB, UVA, zichtbaar licht én infrarood) in alle mogelijke texturen voor elk huidtype. Vanaf nu ook voor de gevoelige (kinder)huid, dankzij het Sun Sensitive complex dat verzacht en hydrateert, zodat zelfs gevoelige huidjes meer plezier dan last van de zon ervaren. Bonus: cleane, oceaanvriendelijke formules én verpakkingen uit gerecycleerd plastic. De kids spray is ongeparfumeerd, water- en zandbestendig.

2.

Voor de citytripper

Clarins UV Plus Anti-Pollution SPF 50

Deze lichte, niet-vette fluïde houdt de huid fris en is een perfecte make-up basis. Het antipollutiecomplex beschermt bovendien ook nog eens tegen pollutie en vrije radicalen.

3.

Voor de sportieveling

Shiseido Clear Suncare Stick SPF 50+

Shiseido rustte zijn zonneproducten uit met de Synchro Shield Technologie, die reageert op transpiratie, water én warmte met intensere UV-bescherming. Deze transparante stick kleeft niet én is waterbestendig, ideaal voor wie graag actief is in de zon.

4.

Voor de skincare junkie

Sisley Sunleÿa SPF 30 en SPF 50

Voor wie geen keuze wilt maken tussen zonnebescherming én anti-aging verzorging is er Sisley’s Sunleya. Deze totaalverzorging beschermt je huid tegen UVA- en UVB-stralen, maar ook tegen huidveroudering. De frisse, waterbestendige textuur voorkomt rimpels, pigmentvlekken, dehydratatie en huidverslapping.

BIOTHERM WATERLOVERS

Hoe schat je in hoe ecovriendelijk je zonnecrème is?

image

ANGÈLE

Een engelenstem met mooie ogen

image

JULI IS DE MAAND OM

De zomer te vieren!

image

LANCÔME ADVANCED GÉNIFIQUE

Zoom op het huidmicrobioom

image

Schrijf je in op onze website en ontvang KORTING op alle LANCASTER producten

image